"Det är must jag vill ha!"

"Halli hallå, vad står på?" Mustning har stått på. På senaste tiden har jag fått blåsor på fingrarna så hårt vi har arbetat med mustpressen. Vi har hunnit köra två omgångar mustning och fått ut cirka 28 liter must. Inte så illa pinkat, om det inte vore för att vi ligger under de 50 till 60 procenten must vi borde få ut av äpplenas vikt. Senaste mustningen landade vi på cirka 34 procent av äpplenas vikt i must.

Felsökningarna vi gjort får oss att tro att äppelkrosset är för stort, vi måste ha en kross som finfördelar bitarna ännu bättre. Just nu får vi stå och stöta äppelkrosset med en potatisstöt för att få ett hyfsat resultat.

I år lär det inte bli särskilt mycket mer mustning, framförallt eftersom att vi inte har några egna träd att plocka frukt från. Vi har använt oss av Äkta vara fruktförmedling, tagit frukt från kommunens mark, fått från vänner och från underbara, underbara Capellagården på Öland. Nu har vi slut på frukt och får försöka tänka ut ett bättre alternativ till den aktuella krossen.

Trots motgångarna har det varit otroligt lärorikt och roligt, nästa år ska vi lyckas ännu bättre. Så här har det sett ut under mustningen:

 Byggmästarna framför press och kross.

 Dags att krossa.

Vem behöver maskiner när man har handstyrka?

 "Ribbad" pressplatta i botten av det  rostfria kärlet.

 Ram av trall för att hålla silduk och äppelkross på plats när det packas.
 Domkraften är på plats, 6 ton presskraft.

 Snart 9 liter färdigt.

Resultatet.

Ett stort tack till alla som har hjälpt till, sponsrat med äpplen och som delat musten med mig. Till nästa gång vi hörs, ha det supergott. 

Inga kommentarer: